Interactiedag "Vechtsport als middel tot...!?"

 
Inhoud
Donderdagvoormiddag 22 november 2018 staat in teken van het thema “vechtsport als middel tot… !?”. Vechtsporten en voornamelijk harde vechtsporten zoals boksen, thaiboksen en kickboksen zijn vaak onderwerp van een maatschappelijke discussie in verschillende sectoren (jeugd, onderwijs, detentie, sport, …).
Vechtsporten zijn gecontesteerd in de maatschappij en roepen vragen op. Waarom kiest men voor een vechtsport? Om te vechten? Om te sporten? Om nieuwe mensen te ontmoeten? Om andere doelen na te streven? Om … ? Sommigen hebben ethische en medische bezwaren of koppelen er agressie aan. Anderen zien deze sporten als een grote meerwaarde en een middel om naast sportieve ook sociale, pedagogische, ... doelen te bereiken. Tijdens deze dag wakkeren we het maatschappelijk debat aan door met de sprekers en met elkaar te sparren over deze thematiek.
We brengen het verhaal van vechtsport met de nodige nuances en inzichten. De ring zal ruimte bieden aan een aantal inspirerende praktijken, aan de mening van enkele personen die zowel vanuit hun sportbeoefening als vanuit hun professionele activiteit een visie hebben over deze thematiek, aan enkele kritische reflecties over vechtsport en tot slot aan een debat over hoe het beleid met deze thematiek kan of moet omgaan.
 
Praktisch
De ring staat opgesteld van 9u00 tot 13u00 in zaal Vasco Da Gama in bedrijvencentrum BluePoint (het vroegere ALM, Filip Williotstraat 9, 2600 Berchem).
 
Doelgroep
We willen iedereen, zowel rechtstreekse als onrechtstreekse betrokkenen, uitnodigen om deel te nemen aan de interactie. Medewerkers en geïnteresseerden van alle relevante domeinen (justitie, jeugd, integratie, inburgering, vluchtelingen, onderwijs, sport, ...) zijn welkom.
 
Aantal deelnemers
Max 50 deelnemers
Inschrijven kan tot en met vrijdag 16 november 2018
 
Prijs
€15
 
Programma
9u00
Ontvangst met koffie en een ontbijthapje
 DE VOORBEREIDING
9u30
Boksprojecten in de gevangenis - een voorbeeld uit Hasselt
Door Kris Hermans (coördinator de Rode Antraciet)
9u50
Inleiding "vechtsport als middel" - een sportoverschrijdend thema
Door Astrid Vervaet (directeur KICS, Sport Vlaanderen)
DE OPWARMING
10u00
Vechtsport en criminaliteit...een kritische reflectie
Door Eric Lagendijk (onderzoeker DSP-groep, voert in opdracht van Politie en Wetenschap onderzoek naar een "verklaringsmodel" voor de relatie tussen full contact vechtsport en criminaliteit)
10u20
Vechtsport en radicalisering...een kritische reflectie
Door Stijn Sieckelinck (docent educatie & pedagogiek - Orthopedagogiek CMO Utrecht, gepromoveerd op radicalisering en jongeren)
10u40
Pauze
EERSTE RONDE
10u50
Vechtsport als middel om extrasportieve doelen te bereiken aan de hand van enkele inspirerende praktijken
Via een vraag- en antwoordgesprek dat geleid wordt door David Nassen (directeur Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid) wordt duidelijk hoe de praktijken in de Provinciale Technische School Maasmechelen en in de jongerenwerking Pieter Simenon vechtsport gebruiken om extrasportieve doelen te bereiken
TWEEDE RONDE
11u20
Ervaringsdeskundigen aan het woord
Delfine Persoon (agente en meermaals wereldkampioene boksen) en Bert Vanmechelen (advocaat en thaibokser) nemen het woord
DERDE RONDE
11u50
Debat over "vechtsport als middel tot...!?"
Gemodereerd door Marc Theeboom (professor en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel - vakgroep Sport & Society met bijzondere interesse in vechtsportrelevant onderzoek, auteur van verschillende publicaties waaronder het boek "Vechtsporten met een +")
COOLING DOWN
12u30
Afsluiting en broodjeslunch
Klik hier om je in te schrijven