Interactiedag "Vechtsport als middel tot...!?"

21 sep 2018

Donderdagvoormiddag 22 november 2018 staat in teken van het thema “vechtsport als middel tot…!?”. Vechtsport en voornamelijk harde vechtsporten zoals boksen, thaiboksen en kickboksen zijn vaak onderwerp van een maatschappelijke discussie in verschillende sectoren (jeugd, onderwijs, detentie, sport, …).

Vechtsport is gecontesteerd in de maatschappij en roept vragen op. Waarom kiest men voor een vechtsport? Om te vechten? Om te sporten? Om nieuwe mensen te ontmoeten? Om andere doelen na te streven? Om… ? Sommigen hebben ethische en medische bezwaren of koppelen er agressie aan. Nog anderen zien deze sporten als een grote meerwaarde en een middel om naast sportieve ook sociale, pedagogische, … doelen te bereiken. Tijdens deze dag wakkeren we het maatschappelijk debat aan door met de sprekers en met elkaar te sparren over deze thematiek.

Tijdens de interactiedag brengen we het verhaal van vechtsport met de nodige nuances en inzichten. De ring zal ruimte bieden aan een aantal inspirerende praktijken, aan de mening van enkele personen die zowel vanuit hun eigen sportbeoefening als vanuit hun professionele activiteit een visie hebben over deze thematiek, aan enkele kritische reflecties over vechtsport en tot slot aan een debat over hoe het beleid met deze thematiek kan of moet omgaan.

We willen iedereen, zowel rechtstreekse als onrechtstreekse betrokkenen, uitnodigen om deel te nemen aan de interactie. Medewerkers en geïnteresseerden van alle relevante domeinen (justitie, jeugd, integratie, inburgering, vluchtelingen, onderwijs, sport, ...) zijn welkom.

Bekijk het programma en schrijf in