Terugblik interactiedag vechtsport als middel tot...!?

05 dec 2018

Na het vele voorbereidingswerk was het zover, D-DAY! De ring was opgesteld, de zaal zag er netjes uit en het Risicovechtsportplatform was er klaar voor. Nu was het wachten op onze deelnemers. De eersten van de 70 ingeschreven deelnemers die vanuit verschillende domeinen (onderwijs, jeugd, sport, lokaal beleid…) kwamen, stroomden binnen vanaf 9u. De muziek startte om 9u30 en de deelnemers begonnen zich te verplaatsen rond de ring. Na de muziek nam Kris Hermans het woord en vertelde ons over De Rode Antraciet en haar werking in de gevangenis, met ook het verhaal achter het afgewezen boksproject van Abdel Wahhabi. Een zeer goede opener, die meteen de feiten en de huidige problematiek rond het “vechtsport als middel verhaal” aangaf. Vervolgens werd een duidelijke inleiding gegeven tot het gespreksonderwerp van de dag: vechtsport als middel met een nadruk op haar sportoverschrijdend karakter, door Astrid Vervaet, directeur KICS van Sport Vlaanderen.

Tijdens de opwarming werden we eerst met de neus op de feiten gedrukt door Erik Lagendijk, die zijn studies over de criminaliteit en vechtsport kwam toelichten. Deze resultaten drukten het publiek toch even dieper in hun stoelen. In zijn vervolgonderzoek legde Erik uit welke mechanismen achter deze criminele factoren zitten. Maar hij benadrukte duidelijk het belang van vechtsportclubs voor het begeleiden en helpen van deze criminele en/of kwetsbare doelgroep. Ook radicalisering is een actueel onderwerp, Stijn Sieckelinck stelde zijn boek “reradicalisering” voor en nam ons mee in zijn denkwijze naar een andere invalshoek om deze kwetsbare groep te benaderen. “Hoe moeten we ze benaderen? Wat hebben die jongeren nodig? Hoe zouden we daarop kunnen inspelen? En welke rol kan een vechtsportclub aannemen?”

Na de pauze bereidde Rachel Pattern met fight song ons voor op enkele kampen tussen zeer aan elkaar gewaagde kampers. De eerste sprekers die de ring instapten, waren twee LO-leerkrachten die een prachtig boksproject “TotalRespect” opstartten in de Provinciale Technische school in Maasmechelen. Als tegenstander kregen ze de jeugdwerker Rens Hellinckx die gekend staat voor zijn uitstekende toepassing van vechtsport in de jongerenorganisatie Pieter Simenon. David Nassen, directeur van het ISB leidde de kamp in waarbij de kampers hun expertise, hun project en het belang van vechtsport om extrasportieve doelen te bereiken verder duidden.

De volgende kamp was er één om U tegen te zeggen. Begeleid door Ineke Daelman, beleidsmedewerker van het Risicovechtsportplatform, namen Delfine Persoon en Bert Vanmechelen het woord als ervaringsdeskundigen. Advocaat Vanmechelen benadrukte de negatieve connotatie van vechtsporten aan de hand van enkele voorbeelden uit de eigen omgeving die het publiek geschrokken achterliet. De meervoudige wereldkampioene vertelde over haar carrière als professionele bokser en politieambtenaar, en op welke manier deze werelden elkaar kruisen.

Ingeleid door Ibrahim Emsallak, coördinator van de Vlaamse Boks Liga, de kamp der kampen. Begeleid door Prof. Marc Theeboom werd er een afsluitend debat gevoerd tussen verschillende experten uit verscheidene domeinen binnen of buiten de vechtsport. Met als conclusie dat het aanzetten van een echt debat een grote uitdaging blijft. De tendens in het debat met panel en publiek gaf aan dat er veelal "believers" van de kracht van deze sporten in de zaal zaten.

We kunnen alvast terugblikken op een uitstekende en leerrijke voormiddag. Het Risicovechtsportplatform dankt dan ook al haar partners en deelnemers voor hun medewerking. Van de reeds ontvangen en interessante feedback konden we onthouden dat er zeker zin is in meer actie. Alhoewel we nog op zoek zijn naar de meest relevante vorm voor elk domein waarin vechtsport als middel een plaats heeft, vindt 75% een vervolg zeker zinvol. 25% vindt het absoluut nodig. Het Risicovechtsportplatform zal de resultaten en de dag samen met haar partners evalueren en verdere opvolgingsacties bepalen. Via de verschillende communicatiekanalen zal hier ten gepaste tijde de nodige informatie over worden verspreid.

Door Luis Truyen (stagair RVSP)

Meer informatie: luis@rvsp.be

Enkele resultaten van het feedbackformulier:

Inhoud

 

Locatie

 

 

Vervolg

 

Goed

63%

Goed

38%

Zinvol

75%

Zeer goed

37%

Zeer goed

62%

Absoluut nodig

25%

Ontdek de foto's op Facebook!