Ondersteuning overheden

Het Risicovechtsportplatform voorziet onderstaand ondersteuningsaanbod voor lokale overheden. Ben je op zoek naar algemene of risicovechtsportspecifieke informatie? Raadpleeg dan de toolbox voor overheidsdiensten, schrijf in voor de nieuwsbrief of neem contact op met de medewerkers van het platform. Wil je je verdiepen in risicovechtsportspecifieke thema's? Schrijf dan in voor de thematische vormingen uit het vormingsaanbod 2020. Denk je er als gemeente aan om aan de slag te gaan met risicovechtsporten, kan je genieten van maximale ondersteuning via begeleiding op maat. Voor de vormingen en de begeleiding op maat gelden bepaalde tarieven. De tariefbepaling maakt het mogelijk om een optimale kwaliteit van elke dienst op maat van elke individuele overheid te garanderen.

Informatie

Wie op zoek is naar info kan deze terugvinden in de toolbox of wordt erover geïnformeerd via onze nieuwsbrief. Kan men in de toolbox of nieuwsbrief toch niet vinden wat men zocht, kan men contact opnemen met de medewerkers van het platform. Deze kunnen telefonisch bijstaan of langskomen voor een verkennend gesprek.

 • Toolbox voor overheidsdiensten
  Het RVSP voorziet in een toolbox voor overheidsdiensten. Deze tools ter ondersteuning van overheden zijn vrij te raadplegen en worden regelmatig bijgewerkt.
 • Nieuwsbrief voor overheden
  Via de nieuwsbrief voor overheden blijf je op de hoogte van de werking van het RVSP en de specifieke ondersteuning voor gemeenten
 • Helpdesk
  Niet gevonden wat je zocht in de toolbox? Aarzel dan niet om de medewerkers van het platform te contacteren met jouw specifieke vraag.
 • Verkennend gesprek
  Een lokale overheid heeft de mogelijkheid om een verkennend gesprek met het RVSP aan te vragen. Daarin maak je kennis met de werking van het RVSP en kunnen eventuele specifieke vragen besproken worden.

Vormingen

Wie zich wil verdiepen in (één van de) risicovechtsportspecifieke thema’s kan deelnemen aan (één van de) vijf verschillende vormingen die sinds 2020 worden aangeboden.

 • Vorming "Risicovechtsporten, op verkenning"
  Tijdens deze vorming maak je kennis met risicovechtsporteren en met de risicovechtsportsector. Je leert de werking van het RVSP kennen en raakt geïnspireerd door goede voorbeelden uit andere gemeenten.
  Eerstvolgende organisatie: 21/04/2020
 • Vorming "Risicovechtsportfederaties en -clubs"
  Deze vorming laat je kennis maken met de verschillende risicovechtsportfederaties. Je krijgt tips om jouw risicovechtsportclubs beter te leren kennen en te ondersteunen. Maak kennis met de praktische aanpak via een clubbezoek.
  Eerstvolgende organisatie: 12/05/2020
 • Vorming "Vechtsport als middel"
  In deze vorming maak je kennis met sociaal-sportieve vechtsportpraktijken. Je krijgt een theoretische kadering over vechtsport als middel en legt linken met andere domeinen.
  Eerstvolgende organisatie: 09/06/2020
 • Vorming "Vechtsportinfrastructuur"
  In deze vorming ga je na of het zinvol is om als gemeente te investeren in vechtsportinfrastructuur. Je leert hoe zo’n accommodatie er kan gaan uitzien en doet ideeën op via een plaatsbezoek.
  Eerstvolgende organisatie: 15/09/2020
 • Vorming "Vechtsportevenementen"
  Tijdens deze vorming leer je tips en tricks om om te gaan met (risico)vechtsportevenementen. Je krijgt een rondleiding op een evenementlocatie en kan (optioneel) het evenement bezoeken.
  Eerstvolgende organisatie: najaar 2020

Begeleiding op maat

Wie concreet aan de slag wil gaan met risicovechtsporten in de gemeente, kan ingaan op onze maatbegeleiding. Hierin wordt per gemeente bekeken wat de begeleiding zal inhouden. Idealiter wordt de maatbegeleiding gecombineerd met het volgen van de thematische vormingen (ondersteuningstraject 2.0 waarbij de gemeente individueel begeleid wordt). Verder kunnen ook nog themasessies aangevraagd worden waarvoor al dan niet een expert wordt ingeschakeld.

 • Maatbegeleiding
  Indien na het verkennend gesprek verdere individuele opvolging gewenst is, kunnen verdere afspraken ingepland worden. Er wordt dan op maat bekeken hoe de verdere begeleiding zal verlopen. Het kan hierbij gaan over het aanpakken van een concreet probleem, het inplannen van een RVSP-infosessie of RVS-themasessie, een screening van een club of evenement, de begeleiding van een evenement, een bijscholing voor zaalwachters, …
  Prijs: bekijk onze tarieven.
 • Ondersteuningstraject 2.0
  Via de deelname aan de verschillende vormingen van het RVSP, maak je kennis met de risicovechtsportsector, raak je geïnspireerd door goede voorbeelden van anderen, ga je de uitdaging aan om risicovechtsporten te leren kennen én krijg je een unieke kans om ervaringen uit te wisselen met andere gemeenten en te leren van elkaar. Daarnaast slaag je er in om een visie en plan van aanpak uit te werken rond risicovechtsporten in jouw gemeente met behulp van een individuele opvolging. Het RVSP en ISB begeleiden jou gedurende één jaar om de acties om te zetten in de praktijk.
  Prijs: gratis.
 • RVS-themasessie op maat met betrekking tot gezond sporten
  ​Het RVSP kan, al dan niet in samenwerking met experts, een sessie of workshop voorzien over een specifiek relevant thema zoals
  • Veiligheidsaspecten binnen risicovechtsporten
  • Impact op het hoofd
  • Voeding in vechtsporten
  • Gewichtsbeheersing en aftrainen
  • Letselpreventie
  • ...
   Prijs: bekijk onze tarieven.
 • RVS-themasessie vechtsport als middel
  Het RVSP kan een sessie voorzien rond het thema vechtsport als middel voor het bereiken van extrasportieve doelen. We gaan in deze workshop dieper in op de verschillende contexten en randvoorwaarden bij het gebruik van vechtsport als middel.
  Prijs: bekijk onze tarieven.

Meer info

Neem contact op met Ineke via ineke@rvsp.be of 0495 10 07 90.